Майлы дақылдар өңдеумен айналысатын бірегей кәсіпорын
«Маслозавод «Turkistan» ЖШС – майлы дақылдар өңдеумен айналысады. Күнбағыс майын өндірудің толық циклы жүріп тұрған және шетелдік ресурстарға тәуелді емес зауыт. 2022 жылы құрылған компанияда қазір 50 адам жұмыспен қамтылған, 100% тазартылған күнбағыс майын шығарады.
Өсімдік майларының ішінде күнбағыс майы ең жақсысы саналады. Өйткені оның құрамында май қышқылдарының (омега-3, Омега-6 және Омега-9 қоса) пайызы жоғары, организмде синтезделмейді. Сонымен қатар жасартатын, қан айналымын жақсартатын, қан ұйығыштығының алдын алатын, қан қысымын төмендетуге көмектесетін және қабынудың алдын алатын табиғи антиоксидант Е витаминінің көзі.
Күнбағыс майы бұлдыр емес, өте майда хош иісі бар, ыстыққа төзімді. Олеинді күнбағыс майының түтінінің мөлшері салыстырмалы түрде жоғары, бұл оны тұздау мен қуыруға қолайлы етеді. Сонымен қатар, ол тағамға өзіндік дәм тигізбейді.
Күнбағыс майы көп қажет етілетін майлардың бірі бола отырып, денсаулық сақтау саласындағы әртүрлі сарапшылардың назарын аударды. Кейбіреулер күнбағыс майы сығындысының жалпы сипаттамаларын ескермесе де, көбісі күнбағыс майының қоректену құндылығын құптайды. Көптеген танымал денсаулық сақтау ұйымдары мен тәжірибелік дәрігерлер күнбағыс майын пайдалы май ретінде пайдалануды ұсынады, бұл оның көптеген денсаулыққа пайда әкелетінін, соның ішінде холестериннен қорғау, теріңізді жақсарту, қабынуды азайту және ең бастысы жүрек денсаулығын жақсарту мүмкіндігін береді.
Күнбағыс майы көбінесе жоғары қоректік күнбағыс тұқымдарынан алынады (Helianthus annuus). Тұқымдар құрамында көп мөлшерде А, Е дәрумені, холин және фолат сияқты көптеген қоректік заттар бар.
Өсімдік майларының, күнбағыс майының, жүгері майының және рапс майының құрамындағы май қышқылының критикалық сипаттамалары кейде қабынуы мүмкін.
Бақытымызға орай, күнбағыс майы бірдей емес. Бастапқыда күнбағыс майы сығындысын өңдеуде қолданылатын тұқымдар кез-келген қарапайым тағамдар сатылымындағы тұқымдардан мүлдем өзгеше. Сонымен қатар, май алу процесіне байланысты өзінің қоректік заттардың көп мөлшерін жоғалтуы мүмкін.
Тазартылған күнбағыс майы жоғары температурада тұрақты болғанымен, полифенолдар мен Е дәрумені жетіспейді. Гидрогенизацияны мұнай өндірісін одан әрі тұрақтандыру үшін көптеген өндірістер жиі қолданады. Гидрогенделген немесе жартылай гидрленген болса да, транс майлардың іздері әлі де гидрогенделген майларда кездеседі. Көптеген созылмалы аурулар диабет, қатерлі ісік және жүрек аурулары осы транс майларға жатады.
«Кәсіпкерлікті дамытудың 2021-2025 жылдарға арналған ұлттық жобасы» мемлекеттік бағдарламасына қатысудың арқасында кәсіпорын 2022 жылы «Халық банктен» айналым қаражатын толықтыруға жылына 21,75%-бен қаражат алды, оның 16,75%-ы «Даму» Қоры субсидиялайды.
Кәсіпорын заманауи құрал-жабдықтармен және озық технологиялармен жабдықталған, соның арқасында өндірілген май адам ағзасына салауатты өмір сүруге қажетті дәрумендер мен қоректік заттарды сақтайды.
Мекенжайы: Түркістан облысы, Сайрам ауданы, Қарасу ауылы, 057, 4163 ғим.
Телефон: + 7 702 344 42 23
Пошта: oil_turkestan@list.ru